Van A naar B

Werking van een brandstof catchtank in sportauto’s

De kans dat uw auto van een brandstof catchtank voorzien is, is in veel gevallen nihil. Een dergelijke catchtank wordt voornamelijk gebruikt binnen de autosport. Hier kunnen de auto’s niet zonder een dergelijke tank, om op hoge snelheid door de bochten van een circuit te kunnen racen. Wanneer u met een normale auto over een circuit zou scheuren, zou de motor stil kunnen vallen in een bocht. Dit valt te verklaren door de opbouw van een normale brandstoftank. Deze tank is vaak voorzien van twee compartimenten, die vaak gedeeltelijk gevuld zijn met brandstof.

Op het moment dat u met uw auto een bocht neemt, kan de brandstof naar een van beide compartimenten stromen. Dit komt door de zijwaartse krachten die op de brandstof werken als u een hoge snelheid heeft. De motor krijgt in dit geval geen brandstof meer, waardoor deze stilvalt.

Voordelen van een brandstof catchtank

Door een raceauto van een brandstof catchtank te voorzien, wordt een dergelijke situatie voorkomen. De catchtank zorgt er namelijk voor, dat er voortdurend brandstof naar de motor blijft lopen. Zo kan de motor niet stilvallen als de coureur met een hoge snelheid een bocht neemt! Naast het gebruik van een brandstof catchtank, is ook het gebruik van een catchtank voor olie heel gebruikelijk. De olie catchtank vangt het gelekte olie uit het carter of het kleppendeksel op. Het opvangen van de olie is noodzakelijk, om te voorkomen dat dit opnieuw in het inlaattraject terechtkomt. Dit zou de motor kunnen vervuilen.

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.